Tips för banläggare

Förberedelser
Vill man så kan man rita banorna i programmet Purple Pen, ett gratisprogram för ritning av orienteringsbanor. Sportidentenheterna har kodsiffror från 31 till 53. Det mesta i purple pen är självförklarande, men här är några tips:

  • När man har ritat banan är det bra om man fixar till hål i ringar och streck mellan kontrollerna så att stenar och andra saker som ligger under strecken syns. För att göra det välj först kontrollen och använd funktionen Object -> Skapa Gap i figur (eller tryck Ctrl-G). Sen är det bara att klicka där det ligger en sten under ringen. Det går att ändra gapets storlek genom att klicka på den blå markeringen i slutet eller början av gapet. Lägg märke till hur muspekarens symbol ändrar sig från att flytta kontrollen till att ändra gapets storlek.
  • Det funkar inte att skapa textrutor på kartan för enskilda banor, det funkar bara för alla banor, vilket gör att det kan bli svårt att skriva in namn på banläggare och telefonnummer.
  • Använd senaste kartnorm och senaste norm för kontrollbeskrivningar.
  • Det går att flytta kontrollsiffrorna, bra att flytta dom om dom skymmer något vägval eller syns dåligt på grund av mörk färg i kartan.
  • Finns det växande grödor på åkrar eller liknande mark så markera detta som förbjudet område på kartan.
  • Innan du skickar iväg purple pen filen för printning, placera ut kontrolldefinitionerna på kartan för respektive bana. Använd bara 1:7500, det fungerar med A3 om banorna inte får plats på A4.

Skriv en inbjudan och maila den till sektionsledaren en vecka innan.

SportIdent skrivaren har batteri, så man behöver ladda upp den.

Avläsningsenheten och skrivaren behöver nollställas innan själva tävlingen. Det finns några lila pinnar i sportidentväskorna, varav den som är märkt "clear backup" är den som nollställer.

Utsättning

Ingen programmering av sportidentenheterna behövs, så det är bara att hänga ut dom med skärmarna i skogen.

Skåpet
I skåpet ska allt finnas som behövs under arrangemanget:

  • SportIdent: start, mål, töm, check, avläsningsenheter (ta den märkt AVLÄSNING AUTONOM om du inte har dator och den märkt FÖR PC och du har dator med på arrangemanget) och skrivaren.
  • Pärmen där folk ska skriva in sig.
  • Pennor 
  • Plastfickor
  • Lånekompasser
Pengar
Ta gärna med lite växelpengar, så blir det lättare i fall någon inte har jämna pengar. Lämna pengarna till Börje som sköter handkassan. Det går bra att betala med swish, inplastade QR koder finns.

Tips
Påminn folk att de ska tömma och checka sin sportident pinne!

Om man misstänker att någon har missat att skriva in sin tid så kan man använda den lila print pinnen i skrivaren så får man ut en lista med SportIdent nummer (eller namn om namnet är inlagt i pinnen) och tiden.

Skrivaren

Skrivaren stänger av sig själv om den inte används. Påknappen är det röda i SportIdent loggan.

Blir det ingen utskrift efter att man har bytt papper i skrivaren så pröva att sätta i pappret omvänt.